Deze website plaatst functionele en analytische cookies, waarmee we onze site gebruiksvriendelijker maken. U blijft anoniem. Cookies van derden plaatsen we niet zonder uw toestemming. Klik op 'voorkeuren instellen' om uw voorkeuren aan te geven.  

Night of light oktober '21

Zeven jaar Night of Light in de Domkerk
 
Op 16 oktober viert de Night of Light in de Domkerk dat ze 7 jaar geleden de eerste Night of Light ooit vierden. Sindsdien wordt de Night of Light elke derde zaterdagavond van de maand georganiseerd. De Domkerk wordt verlicht met kaarsen, en iedereen op straat is welkom om zelf ook een kaarsje aan te komen steken. 
Dit laagdrempelige initiatief, waarin mensen de kans krijgen om in de sfeervolle Dom een moment van rust, bezinning, vrede of gebed te ervaren, trekt elke maand vele honderden mensen over de drempel van de kerk. 'De Domkerk is van alle Utrechters, ook voor degenen die er normaalgesproken niet binnen zouden stappen. Ik vind het daarom extra waardevol dat wij onze mooie kerk en waar het gebouw voor staat op deze bijzondere manier met mensen kunnen delen,' vertelt Dompredikant Willem Roskam. 
Wat is dan het succes van de Night of Light? 'Ik denk dat het het ongedwongen karakter is,' zegt Michael. 'Mensen hoeven niks, en kunnen de avond beleven zoals ze zelf willen.' Willen bezoekers alleen even naar binnen om een foto te maken? Dat is prima. Wil je langer blijven zitten, van de muziek genieten of een gesprek voeren met de dominee? Dat kan ook.  
'We maken dankbaar gebruik van de pracht van het gebouw,' vertelt Judith. 'Een met kaarsen verlichte kathedraal, daar word je vanzelf een beetje stil van. We zien die verandering ook bij onze bezoekers. Staan ze voor de deur nog grapjes te maken en te lachen, eenmaal binnen worden ze een beetje plechtig, er komt een gedragenheid over hen heen. Dat effect versterken we doordat muzikanten en zangers live rustige of meditatieve muziek maken. Zo proberen we letterlijk ruimte te maken voor verstilling, voor meditatie en gebed. En iedereen kan die ruimte gebruiken zoals ze zelf willen.'
 
Corona en de Night of Light
De coronatijd had natuurlijk ook gevolgen voor de Night of Light. 'We hebben veel avonden moeten aflassen,' vertelt Annemarije, mede-organisator van de Night of Light. 'Juist op momenten dat mensen de troost van een kaarsje aansteken, stil zijn, en tot jezelf of tot God komen goed konden gebruiken, konden wij die plek niet bieden.' Toch wordt het 7-jarig bestaan gevierd, al was er niet elke maand een Night of Light. '7 jaar is 7 jaar, toch? En ik geniet extra van elke avond die we nu weer kunnen organiseren.' 
 
Bezoek de Night of Light 
Zelf ook benieuwd naar een met kaarsen verlichte Domkerk? Op zaterdagavond 16 oktober kun je de Night of Light bezoeken. De deuren gaan om 20.15 open. Om 22.00 wordt het einde van avond gevierd met een afsluitend avondgebed. 'Kun je daarna alsnog de kroeg in,' knipoogt Annemarije.