Toelichting concertprogramma

Zaterdag 19 oktober 2019: Franse Romantiek

Deze zaterdag zal Domorganist Jan Hage zijn project met een integrale uitvoering van de acht orgelsonates van Alexandre Guilmant (1837-1911) voortzetten met zijn uitvoering van de zesde Sonate. Ook zal hij ter gelegenheid van het 70ste sterfjaar van Charles Tournemire delen uit de cyclus L’Orgue Mystique, gebaseerd op gregoriaanse gezangen, ten gehore brengen. Diptique van Olivier Messiaen zal dit programma met Franse orgelmuziek completeren.

Zaterdag 26 oktober 2019: Integrale uitvoering Musikalische Exequien - Heinrich Schütz

In de Zaterdagmiddagmuziek Domkerk Utrecht zullen met het oog op het komende feest van Allerheiligen en Allerzielen twee hoogtepunten uit de Duitse uitvaartmuziek worden geprogrammeerd.
Het eerste betreft de indrukwekkende Musikalische Exequien, Concert in Form einer Deutschen Begräbnis Missa, die in 1635 door Heinrich Schütz (1585-1672) in opdracht van de vorst Heinrich Posthumus Reuss werd gecomponeerd. Dit is binnen de muziekgeschiedenis het eerste Requiem in de Duitse taal, mede gebaseerd op teksten van Reformator Maarten Luther. Het is meerkorig opgezet en zal worden uitgevoerd door het solistenensemble Cantores Martini. Een week later zal het beroemde Deutsches Requiem van Johannes Brahms in de Domkerk klinken.

Toegang vrij, collecte bij de uitgang.