Tentoonstelling

Steen, hout, water en licht van Jim Harris van 2 februari tot 19 maart in Domkerk Utrecht

Jim Harris (Londen 1968) liet zich voor deze tentoonstelling inspireren door eeuwenoud steen en hout, het water en de lichtval op het steen en hout en het water in de binnenstad van Utrecht. Harris laat zien dat het spel van licht eeuwenoude relaties zichtbaar maakt zoals de lichtval op de Nieuwe Gracht die de lichtval in de Domkerk mogelijk maakt doordat alle bouwmaterialen voor de Domkerk vervoerd zijn over de Nieuwe Gracht. Deze relaties maakt Jim Harris zichtbaar door - en plein air - in de Domkerk met water en inkt de lichtval open te breken in verschillende vlakken. Zo ontstaat er een spel met perspectief doordat de gesplitste delen samen een nieuw geheel vormen. De beweeglijkheid van het licht op steen en water wordt op deze manier extra versterkt. Het werk van Harris geeft een bijzonder perspectief op het Jaar van de Kathedraal waar de Domkerk dit jaar met haar tentoonstellingen aandacht aan besteedt.

Jim Harris vestigde de aandacht op zichzelf en op zijn schilderijen door zijn maandenlange geruisloze aanwezigheid in de Dom, terwijl hij veelal op de grond zittend zat te werken. Zwart wit, met inkt geschilderde fragmenten, die hoewel steeds vanuit een ander perspectief waargenomen, de ruimte als een nieuw geheel tonen. Zijn schildertechniek benadrukt de zwaarte van de materialen waarmee de Dom is gebouwd.

Harris heeft zijn opleiding eind jaren tachtig en begin jaren negentig in Londen en Bristol gehad. Sinds 1999 woont hij afwisselend in Amsterdam en Utrecht. Zijn tekeningen en schilderijen zijn in vele private verzamelingen opgenomen zoals de AkzoNobel Art Foundation, de Aegon Kunstcollectie en in het Morat-institut te Freiburg.