Expositie

Overzichtstentoonstelling hongerdoeken in Domkerk 
Hongeren naar gerechtigheid

In de komende vastentijd, van donderdag 7 maart tot en met Goede Vrijdag 19 april 2019, zijn in de Domkerk in Utrecht zogenoemde ‘hongerdoeken’ te zien, een eeuwenoude kunstvorm met grote zeggingskracht. Op de moderne hongerdoeken houden kunstenaars uit de hele wereld de toeschouwer een spiegel voor: hoe staan wij in deze wereld? Hoe solidair zijn wij met anderen? Hun soms confronterende kunst draagt bij aan  hoop op verandering ten goede! 

Het gebruik van hongerdoeken stamt uit de Middeleeuwen. Tijdens de vastentijd (veertig dagen voor Pasen) hingen doeken in de kerken om het altaar aan het zicht te onttrekken. Op de doeken stonden Bijbelverhalen afgebeeld. Vanwege de vastentijd en het daarmee gepaard gaande hongergevoel, werden ze ‘hongerdoeken’ genoemd. 

De Duitse missieorganisatie Misereor  heeft de oude traditie van de hongerdoeken nieuw leven ingeblazen: moderne kunstenaars maken geëngageerde hongerdoeken, waarin ze hedendaagse vragen opwerpen en de toeschouwer vragen stelling te nemen. Tot de schilders van de moderne hongerdoeken behoren gerenommeerde kunstenaars als de Indiase Jyoti Sahi, de Argentijnse Nobelprijswinnaar Adolfo Pérez Esquivel, maar ook bewoners van het Peruaanse dorp Santiago de Pupuja en vanwege drugssmokkel geïnterneerde Latijns-Amerikaanse vrouwen. De katholieke ontwikkelingsorganisatie Vastenactie brengt in Nederland de hongerdoeken onder de aandacht. 

Praktische informatie 
Tijdens de tentoonstelling in de Dom zijn twee originele moderne hongerdoeken te bezichtigen. De andere vijftien doeken zijn te zien in de vorm van bedrukt textiel. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 11.00 uur tot 16.00 uur; zaterdag van 11.00 uur tot 15.30 uur; zondag van 13.30 uur tot 16.00 uur. Elke donderdag is er om 14.00 uur een rondleiding. Toegang is gratis. Adres: Domkerk Utrecht, Domplein, Utrecht. De hongerdoekententoonstelling is een samenwerking tussen de Domkerk Utrecht en Vastenactie. Voor meer informatie: https://www.vastenactie.nlhongerdoekententoonstelling 

Op donderdag 7 maart om 16.00 uur, wordt de tentoonstelling “Hongeren naar Gerechtigheid” officieel geopend. Deze overzichtstentoonstelling van Hongerdoeken is georganiseerd in samenwerking met de Vastenactie. 

Guus Prevoo, missionair veldwerker Vastenactie, houdt een inleiding en de maker van de hongerdoek 2019, kunstenaar Uwe Appold, geeft een toelichting, gevolgd door een meditatie bij zijn werk, getiteld “Mens, waar ben je?”. 
Daarna is tot 18.00 uur gelegenheid de expositie te bekijken. 

Van harte uitgenodigd! Wel graag even opgeven als u komt bij: kitty.trilsbeek@vastenactie.nl

Gedurende de tentoonstellingsperiode wordt op donderdagen (m.u.v. Witte Donderdag) vanaf 14.00 uur een rondleiding aangeboden. Hiervoor kunt u zich per mail opgeven: ttc@domkerk.nl