RONDLEIDINGEN PLUS

Rondleidingen voor mensen met dementie en hun begeleiders
De Domkerk is gestart met rondleidingen voor mensen met dementie en hun begeleiders. De rondleidingen zijn geschikt voor mensen met beginnende of lichte dementie.
Begeleid door een rondleider en twee gastvrouwen bekijken de deelnemers samen een aantal objecten in de kerk en gaan daarover met elkaar in gesprek. Dit gebeurt aan de hand van thema's die de rondleiders hebben gekozen: Kunstwerken in de kerk; Levensloop; Symbolen. Het biedt mensen met dementie de mogelijkheid zich te uiten en weer meer contact te maken met hun omgeving. Zij krijgen nieuwe stof voor gesprek aangereikt. Juist door in een andere omgeving te zijn, in een bijzonder gebouw, in een andere context met bijzondere objecten, komen andere (diepere) gesprekken op gang dan thuis. De objecten en de context werken als het ware geestverruimend en zorgen ervoor dat herinneringen makkelijker gaan stromen.
De Domkerk kan hierbij net weer een andere invalshoek bieden dan een museum. In musea gaat het inhoudelijk vaak over kunst. In de Dom kunnen bij bezoekers herinneringen worden opgeroepen aan tradities uit hun jonge jaren, alleen al door in het gebouw te zijn. De inwerking van de ruimte roept reacties op, die ‘doet wat’ met mensen.
Dit programma biedt de deelnemers de kans om iets interessants/leuks met elkaar te ondernemen. De rondleidingen brengen niet alleen verbetering van de kwaliteit van leven van de deelnemende mensen met dementie, maar hebben ook positieve effecten voor hun begeleiders en voor hun onderlinge relatie.

Duur van de rondleiding, maximaal aantal deelnemers, kosten
Het vaste programma duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Er wordt begonnen én afgesloten met een kopje thee/koffie in het DomCafé, met een prachtig uitzicht op de Pandhof. De rondleiding zelf duurt maximaal anderhalf uur. Het maximaal aantal deelnemers is 10. De kosten zijn € 6,50 per persoon. In overleg kan het programma worden aangepast.

Informatie en aanmeldingen
De rondleidingen zijn op afspraak. Zowel individuele als groepsaanmeldingen zijn mogelijk. Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u terecht bij Ron Helsloot, coördinator Educatieve Dienst Domkerk, 06-44015779,  e: r.helsloot@kpnplanet.nl

Onvergetelijk Centraal
De rondleiders en gastvrouwen zijn getraind door medewerkers van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Centraal Museum Utrecht. Het project kon worden uitgevoerd met subsidies van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de diaconie van de Domkerk. Hierdoor konden ook speciale museumstoeltjes worden aangeschaft.
Het Centraal Museum biedt ook rondleidingen aan voor mensen met dementie en hun begeleiders; iedere laatste woensdag van de maand. Zie voor dit programma Onvergetelijk Centraal: http://centraalmuseum.nl/over/onvergetelijk-centraal/