Om Mattia

Om Mattia en de Anderen, Zelfdoding, Compassie, En verder 
Tentoonstelling in de Domkerk van Janpeter Muilwijk en Katja Bosch van 10 september tot 12 november. De opening vindt plaats op zondag 10 september om 14.30 uur.

Opening op 10 september
Kunstenaars Janpeter Muilwijk en Katja Bos verloren hun oudste dochter door zelfdoding. Met hun schilderijen laten zij beelden spreken waar woorden tekort schieten.
Zondagmiddag 10 september aanvang 14.30 uur vindt er met sprekers en muziek een inleidende bijeenkomst plaats voor belangstellenden en met name voor anderen die een dierbare of verwante aan zelfdoding verloren.
Bij de opening spreekt psycholoog Rens Hendriks over de ruimte van het onvergankelijke, het deel uitmaken van God. Janpeter Muilwijk spreekt over de schilderijen. Katja Bosch spreekt over compassie m.b.t. zelfdoding. Componist Douwe Eisenga schreef het pianowerk 'For Mattia'. Karin de Boef speelt de première. Cantus Choralis o.l.v. Aleida Post zingt muziek van Ola Gjeilo en Arvo Pärt. Na  afloop bent u welkom voor een drankje.Aanleiding tentoonstelling
Na het overlijden van hun dochter Mattia zijn Katja Bosch en Janpeter Muilwijk schilderijen gaan maken over het gat dat haar zelfdoding in hun leven sloeg. In dezelfde tijd overkwam hen de troost van het weten van de onvergankelijkheid van haar ziel. 
In abstracte schilderijen (Katja Bosch) en in de serie 'mijn versluiering' (Janpeter Muilwijk) tasten zij dit af. Met deze beelden en in woorden en muziek willen zij die ervaringen delen.

Mattia en de Anderen
Dit project is er niet alleen 'Om Mattia', het geldt ook 'de Anderen'. Dat zijn de andere suïcidanten en hun nabestaanden. Familie en vrienden blijven na een zelfdoding vaak met schuldgevoelens of wrok worstelen. Ook bij Muilwijk en Bosch deed de zelfdoding van hun kind, het doel en de zin van hun eigen bestaan op zijn grondvesten wankelen. 
Mattia's grote kwetsbaarheid, haar psychisch lijden, werd voor hen inzichtelijker door alles wat zij in de jaren van haar ziekte had opgeschreven. De dapperheid waarmee zij dit had doorstaan bracht begrip voor haar daad. Dit lijden had haar uitgeput. Zij kon haar liefde groots geven en was blij om die van anderen te ontvangen. Toch zag zij geen andere dan deze uitweg. 
Dit eenzame lijden is de overeenkomst met de anderen die hun leven zelf beëindigen. Ook zij zagen geen andere mogelijkheid dan dit te doen, terwijl de mensen om hen heen dit vaak wel denken te weten.
De steun die Muilwijk en Bosch na de dood van Mattia hebben ervaren en het maken van kunst, brachten hen in een nieuwe modus. De dromen, beelden en signalen die zij kregen namen zij serieus. Ook andere mensen, vanuit allerlei achtergronden, brachten die naar hen toe. Langzaamaan kantelde hun lineaire perceptie van het aardse leven. Zo kwamen zij, naast het grote gemis van hun dochter, gaandeweg bij het weten van onze kern, ons onvergankelijke Zijn. 
In de tentoonstelling is een 'Gedenkwerk' opgenomen waar lotgenoten de naam en hun verbondenheid met hun aan zelfdoding verloren verwante kunnen onderbrengen in een door een drieluik omarmd gouden vlak. 
Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje. Ook bladmuziek en cd 'For Mattia' zijn verkrijgbaar. Voor meer informatie: www.ommattia.nl,  e: ommattiaendeanderen@gmail.com 

Liesbeth de Jong


Nawoord: De tentoonstelling is gemaakt in samenspraak met kunsthistoricus Liesbeth de Jong, lid van de tentoonstellingscommissie van de Domkerk.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Citypastoraat Domkerk Utrecht / De Vleeshal, Middelburg / Mondriaan Fonds / Prins Bernhard Cultuurfonds / KFHeinfonds / Elise Mathilde Fonds.