← Back

Domkerk, Utrecht

Event details

Zondag 2 februari: Opening van het Jaar van De Kathedraal in de Domkerk

2020 is voor de Domkerk het jaar van De Kathedraal: in lezingen, concerten, vieringen, exposities en rondleidingen is daar volop aandacht voor. Binnenkort hoort u hier meer over! Een voorproefje van het jaarprogramma kunt u meemaken op zondag 2 februari, van 14.00–16.30 uur. De expositie van het werk van Jim Harris (zie tekst onder) zal dan voor het eerst te zien zijn en ingeleid worden door Erna Flokstra. Domorganist Jan Hage speelt Cathédrales van Louis Vierne. Professor August den Hollander houdt een lezing onder de titel ‘Kansen en bedreigingen voor de kathedraal als religieus cultureel erfgoed’. Na afloop wordt er een hapje en drankje geserveerd.

Wanneer: zondag 2 februari vanaf 14.00 uur
Wat: Opening het jaar van De Kathedraal
14.00 uur: Inloop en bezoek tentoonstelling
14.30–16.00 uur: Inleiding August den Hollander, muziek door Jan Hage en inleiding door Erna Flokstra
Vanaf 16.00 uur: Rondleiding door Jim Harris en ontmoeting onder genot van hapje en drankje
Aanmelding: Voor 30 januari via: communicatie@domkerk.nl

2 februari tot 19 maart: Tentoonstelling van Jim Harris - Steen, hout, water en licht
Jim Harris (Londen 1968) liet zich voor deze tentoonstelling inspireren door de eeuwenoude materialen als steen en hout, het water en de lichtval op deze materie in de binnenstad van Utrecht. Harris laat zien dat het spel van licht eeuwenoude relaties zichtbaar maakt zoals de lichtval op de Nieuwe Gracht die de lichtval in de Domkerk mogelijk maakt omdat alle bouwmaterialen voor de Domkerk vervoert zijn over de Nieuwe Gracht. Deze relaties maakt Jim Harris zichtbaar door - en plein air - in de Domkerk met water en inkt de lichtval open te breken in verschillende vlakken. Er ontstaat een spel met perspectief doordat de gesplitste delen samen een nieuw geheel vormen. De beweeglijkheid van het licht op steen en water wordt zo extra versterkt. Het werk van Jim Harris geeft op deze manier een bijzonder perspectief op het Jaar van de Kathedraal waar de Domkerk dit jaar met haar tentoonstellingen aandacht aan besteedt.
Jim Harris heeft zijn opleiding eind jaren tachtig en begin jaren negentig in Londen en Bristol gehad. Sinds 1999 woont hij afwisselend in Amsterdam en Utrecht. Zijn tekeningen en schilderijen zijn in vele private verzamelingen opgenomen zoals de AkzoNobel Art Foundation, de Aegon Kunstcollectie en in het Morat-institut te Freiburg.