Vrijdag 4 oktober, 16.00 uur: Domkerklezing Saenredam en de Domkerk
Vrijdag 4 oktober verzorgt dr. Marten Jan Bok de jaarlijkse Domkerklezing. De lezing is een initiatief van Stichting Vrienden van de Domkerk en begint om 16.00 uur. Sascha Mommertz (blokfluit/traverso) speelt twee stukken van Jacob van Eyck (ca. 1590-1657). Na afloop bent u welkom voor een hapje en een drankje.
In de Domkerklezing spreekt kunsthistoricus Marten Jan Bok over de grote meester van het Hollandse kerkinterieur Pieter Saenredam. Het onderwerp van de lezing is de zes maanden durende tekencampagne van Saenredam in Utrecht in 1636. De spreker zal vooral ingaan op Saenredams tekeningen van de Domkerk en zich afvragen wie de kunstenaar als potentiële afnemers van schilderijen op het oog heeft gehad. Daarbij zal hij ook aandacht besteden aan een verloren gegaan schilderij van de Domkerk, dat moet worden beschouwd als Saenredams hoofdwerk. Van harte welkom om deze interessante lezing bij te wonen!

Zaterdag 5 oktober, 15.30 uur: Zaterdagmiddagmuziek Domkerk
Alexandre Guilmant (1837-1911): Sonate V opus 80; Olivier Messiaen (1908-1992): Apparation de l’Eglise éternelle (1932); Charles Tournemire (1870-1939): Delen uit L’Orgue Mystique door Domorganist Jan Hage

Zondag 6 oktober, 10.30 uur: Dienst van Schrift en Tafel - Doopzondag
Voorganger is ds. Hanna Rijken, Domcantorij o.l.v. Remco de Graas, Organist is Jan Hage. Er is crèche voor de allerkleinsten en voor kinderen vanaf 4 jaar is er een eigen programma.

Zondag 6 oktober, 10.30 uur: Kerk op Schoot
Bij Kerk op Schoot maken kinderen in de leeftijd van 0 - 6 jaar op een speelse manier kennis met kerk-zijn. In aanwezigheid van de ouders lezen we een bijbelverhaal, zingen en bidden we. Kerk op Schoot start gelijk met de kerkdienst, om 10.30 uur. Rond 11.00 uur is Kerk op Schoot afgelopen en kunnen ouders weer deelnemen aan de gewone dienst. De kinderen blijven spelen in de Sacristie.

Dinsdag 8 oktober, 20.00 uur: 2e avond Leerhuis Miskotte - De weg van het gebed
Dit boekje van dr. K.H. Miskotte werd voor het eerst uitgegeven in 1962, maar lijkt nog steeds actueel. De laatste avond is op 12 november. De bijeenkomst is in het DomCafé. Info en opgave: Jan Willem Kirpestein (leiding),info@jwkirpestein.orgen of Hans Ruitenbeek, jcruitenbeek@hotmail.com

Vrijdag 11 oktober, 10.45 uur: Huwelijksinzegening
Op vrijdag 11 oktober vindt in de Domkerk de huwelijksinzegening plaats van Ap Reinders en Jolanda van Steenis. De dienst van Schrift en Tafel begint om 10.45 uur. Voorganger is ds. Netty de Jong-Dorland.

Zaterdag 12 oktober, 15.30 uur: Zaterdagmiddagmuziek Domkerk
Carl Friedrich Fasch (1736-1800): Missa a 16 voci en Psalm 119.
Domcantorij en solisten o.l.v. Domcantor Remco de Graas i.s.m. Kamerkoor Venus

Zaterdag 12 oktober: Nacht van de Utrechtse geschiedenis - Vrouwen in de Domkerk
Op zaterdag 12 oktober vieren we de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Duik in het verleden van Utrecht tijdens een boordevol avond- en nachtprogramma met lezingen, talkshows, (VR)tours, muziek, exposities, workshops en theater. Het thema van deze editie is Zij Hij Wij. Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen? Gidsen nemen je mee op een avontuurlijke excursie naar de Domkerk waar onder andere vrouwelijke heiligen (letterlijk) in de spotlight worden gezet.
Start in de hal van het Utrechts Archief om 20.30 uur, 21.30 uur en 22.30 uur. Meer info via www.nachtvandeutrechtsegeschiedenis.nl

Zondag 13 oktober, 10.30 uur: Dienst van Schrift en Tafel
Voorganger is ds. Henk van Olst, emeritus predikant van de Domkerk. Domcantorij o.l.v. Remco de Graas, Organist is Jan Hage. Er is crèche voor de allerkleinsten en voor kinderen vanaf 4 jaar is er een eigen programma.

Zondag 13 oktober vanaf 13.30 uur: Symposium Verering, Vernieling en Viering
Zeer welkom voor het symposium ter viering van de vondst van twee zeldzame Domschatten precies 100 jaar geleden: de muurschildering in de kapel van Guy van Avesnes en het altaarretabel in de kapel van Jan van Arkel. Het symposium vindt plaats in de Domkerk op zondag 13 oktober van 13.30-16.30 uur. Met o.a. Annabel Dijkema, conservator Museum Catharijneconvent, Mark Tubben, kunsthistoricus, Anne-Maria van Egmond, kunsthistorica, Charlotte Hercules, kunsthistorica en Cantores Martini o.l.v. Remco de Graas. Aan het eind van de middag vindt de prijsuitreiking van de poëziewedstrijd plaats. U wordt verzocht zich voor het symposium aan te melden bij het secretariaat van de Domkerk, secretariaat@domkerk.nl voor meer informatie zie: www.domkerk.nl

Woensdag 16 oktober, 16.30 uur: Vesperintro met Hanna Rijken
Enkele malen per seizoen biedt de Werkgroep Getijden van Citypastoraat Domkerk een Vesperintro aan. Een woensdagnamiddag waarop wij ons verdiepen in een facet van de vespers. Het informatieve programma wordt afgewisseld met zingen. Vervolgens gebruiken wij een eenvoudige maaltijd. Aansluitend kan het avondgebed bezocht worden. Op 16 oktober staan wij stil bij de Choral Evensong. Hanna Rijken, theoloog en musicus, vertelt hierover. Zij is gepromoveerd op de Choral Evensong en o.a. predikant van de interkerkelijke pioniersplek Choral Evensong & Pub. Ontvangst is vanaf 16.30 uur. Om 16.45 start de Intro waarna met elkaar gegeten wordt. De vesper is om 19.00 uur. Informatie en opgave: vespers@domkerk.nl. 06-44704610

T/m 20 oktober: “Holy Disorders” - Tentoonstelling van werk van Margriet Smulders
Gefotografeerde bloemencomposities met peilloze dieptes en hoogtes, in vibrerende kleuren. Margriet Smulders is van jongs af aan gefascineerd door “Disorder”, ofwel de wanordelijkheid, roerigheid, agitatie en tumult: het gebrek aan orde in de wereld om haar heen. Ze leerde met disorder om te gaan door er schoonheid aan te geven – door er schoonheid aan toe te voegen.