AgendaTot 1 september: Zomertentoonstelling Verering, Vernieling en Viering - Herontdekte schatten van de Domkerk
Tijdens de zomertentoonstelling 2019 in de Domkerk staan twee bijzondere kunstwerken centraal: de muurschildering in de kapel van bisschop Guy van Avesnes en het altaarretabel in de kapel van bisschop Jan van Arkel.
De twee kunstwerken hebben een rijke en fascinerende geschiedenis. In de laatste kwart van de zestiende eeuw zijn de toen nog relatief jonge kunstwerken verdwenen achter stenen muren. Dit is gebeurd tijdens de Reformatie, een periode waarin de beeldende kunst in een moeilijke positie raakte. De stenen muren die de kunstwerken ruim 300 jaar hebben verborgen, zijn in 1919 afgebroken tijdens de restauratie van de kerk. De ontdekking bracht veel teweeg: enthousiasme, verwondering maar ook ontroering. De schildering en een deel van het retabel zijn zeer goed bewaard gebleven doordat de muur ze beschermde tegen daglicht en andere schadelijke factoren. De afgebeelde gezichten op het altaarretabel zijn minder goed bewaard gebleven, hoe komt dit?  Deze vraag en andere zullen centraal staan in de tentoonstelling van de prikkelende geschiedenis van deze unieke schatten van de Domkerk. Kom kijken en laat u verwonderen door mooie verhalen en prachtige kunst.

Vrijdag 2 augustus, 14.30 uur: Huwelijksdienst
Op vrijdag 2 augustus om 14.30 uur vindt de huwelijksinzegening plaats van Margot van Hulsteijn en Maarten Driessen. Voorganger is ds. Netty de Jong-Dorland.

Zaterdag 3 augustus, 15.30 uur: Zaterdagmiddagmuziek Domkerk
De Utrechtse Orgelzomer: Adriaan Hoek (Krimpen aan den IJssel) met werken van Bach, Mendelssohn, Franck en Gubaidulina.

Zondag 4 augustus, 10.30 uur: Dienst van Schrift en Tafel
Voorganger is ds. Ries den Dekker, emeritus predikant van de Grote Kerk in Dordrecht. Organist: Jan Hage. Er is crèche voor de allerkleinsten en een speelruimte voor andere kinderen.

Zaterdag 10 augustus, 15.30 uur: Zaterdagmiddagmuziek Domkerk
De Utrechtse Orgelzomer: Domorganist Jan Hage met werken van Bach, Mozart, Liszt en Hage.

Zondag 11 augustus, 10.30 uur: Dienst van Schrift en Tafel
Voorganger is ds. Eddy Reefhuis, emeritus predikant van de Oudekerkgemeente in Amsterdam. Organist: Jan Hage. Er is crèche voor de allerkleinsten en een speelruimte voor andere kinderen.

Zaterdag 17 augustus, 15.30 uur: Zaterdagmiddagmuziek Domkerk
De Utrechtse Orgelzomer: Domorganist Jan Hage met werken van Johann Sebastian Bach.

Zaterdag 17 augustus vanaf 20.15 uur: Night of Light
Elke derde zaterdagavond van de maand is de Domkerk met kaarsen verlicht en staan de deuren open voor wie een kaarsje wil aansteken, even tot zichzelf wil komen, wil genieten van de muziek, wil bidden, een zegen wil ontvangen of de completen (het nachtgebed) wil meebidden. Iedereen is welkom tussen 20.15 tot 23.15 uur. Om 22.45 uur sluit Night of Light af met de Completen, het nachtgebed.

Zondag 18 augustus, 10.30 uur: Dienst van Schrift en Tafel
Voorganger is ds. Idelette Otten, predikant van de protestantse gemeente Vleuten. Organist: Jan Hage. Er is crèche voor de allerkleinsten en een speelruimte voor andere kinderen.

Dinsdag 27 en donderdag 29 augustus: Avondrondleidingen voor kinderen in de zomervakantie
In de zomervakantie van 2019 kun je weer mee met avondrondleidingen speciaal voor kinderen. In de stilte van de avond hebben we de kerk even voor ons alleen …
We nemen jullie mee naar de ‘kerkbewoners’ van lang geleden, naar zwevende engelen, verstopte draakjes en veel meer. Ze voeren je langs hoogte- en dieptepunten uit de historie van onze mooie kathedraal. Genoeg om je over te verwonderen! Je hebt al je zintuigen nodig. Niet alleen luisteren en kijken, maar ook doen, voelen, ruiken, en - aansluitend in het DomCafé - ook proeven. De rondleiding is voor kinderen van 7 t/m 12 jaar (met volwassen begeleiding). Kosten: kinderen en begeleiders € 4,50 p.p. Tijd: 19.30 - 21.00 uur, bruine deur tegenover Domstraat open om 19.15 uur. Info en opgave: aanmelden is niet nodig.

Gebeden in de Domkerk
Ook gedurende de vakantieperiode gaan de getijdengebeden gewoon door. Van maandag t/m zaterdag is er om 12.30 uur middaggebed. Een korte viering met een bijbellezing, bidden, zingen en een moment van stilte. Iedere zondag- en woensdagavond om 19.00 uur is de vesper.

Geheimen van de zolder
Nog niet op de zolder van de Domkerk geweest? Tot en met eind september kun je elke zondag tussen 14.30 en 16.00 uur een rondleiding krijgen in de Domkerk boven op het triforium (16 meter hoog), op de zolder en op een klein stukje dak boven de Pandhof. Je moet er snel bij zijn, want per zondag worden maximaal zestien tickets verkocht voor twee groepen met maximaal acht deelnemers per rondleider. De minimumleeftijd is 12 jaar, je moet trappen kunnen lopen en geen hoogtevrees hebben. Naast de zondagse rondleidingen kun je ook een rondleiding op niveau aanvragen. Voor meer informatie zie: www.domkerk.nl

Poëziewedstrijd Tevoorschijn - doe mee!
Tijdens restauratiewerkzaamheden vond men in 1919 twee bijzondere religieuze kunstwerken, verstopt achter een muur. Na verwijdering van de muren, kwamen een muurschildering en een altaarretabel tevoorschijn. Om deze verjaardag te vieren organiseert de Educatieve Dienst van de Domkerk onder meer een poëziewedstrijd. Iedereen wordt van harte uitgenodigd een gedicht te schrijven over de teruggevonden kunstwerken. Een deskundige jury zal zich over de ingezonden gedichten buigen. De winnaars ontvangen een cadeaubon, die zij kunnen besteden in de Domshop. Ook mogen zij hun gedichten voordragen op een symposium over de kunstwerken op zondagmiddag 13 oktober 2019 in de Domkerk. Voor meer info zie www.domkerk.nl